Συμβουλευτική γονέων
Για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα της θεραπείας των παιδιών, (δηλ. για τη γενίκευση και παγίωση των νέων δεξιοτήτων τους), κρίνεται αναγκαία η συστηματική ενημέρωση των γονέων από εξειδικευμένο θεραπευτή, καθώς η μεταξύ τους συζήτηση, σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν ως προς τη φύση της δυσκολίας του παιδιού τους και ως προς τον γονεικό τους ρόλο απέναντι σε αυτήν. Η εκπαίδευση των γονέων περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές που βελτιώνουν τις ικανότητές τους να τροποποιούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Για αυτόν το λόγο, εκτός από το πρόγραμμα συμβουλευτικής, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να παρατηρούν τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στις συνεδρίες των παιδιών τους με συχνότητα 1 φορά/μηνιαίως, με σκοπό την εκπαίδευσή τους πάνω σε αυτές και την ορθή εφαρμογή τους στο σπίτι.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ (PARENT TRAINING) ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ;
Όλα τα συμβουλευτικά προγράμματα γονέων σχεδιάζονται και εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του NICE για την εκάστοτε διαταραχή.
- Triple P
Το πρόγραμμα Triple P (Positive Parenting Program) είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά γονεικά προγράμματα στον κόσμο, το οποίο στηρίζεται σε περισσότερα από 35 χρόνια συνεχούς έρευνας. Το Triple P δίνει στους γονείς απλές και πρακτικές στρατηγικές που τους βοηθούν να οικοδομήσουν ισχυρές, υγιείς σχέσεις, να διαχειριστούν με αυτοπεποίθηση τη συμπεριφορά των παιδιών τους και να αποτρέψουν την ανάπτυξη προβλημάτων. Το Triple P χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε όλους τους πολιτισμούς, τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες και σε πολλά διαφορετικά είδη οικογενειακών δομών.
- Incredible Years Programme
Το Incredible Years® προσφέρει μια ποικιλία υποστήριξης προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας και συμβούλους ψυχικής υγείας που εργάζονται με παιδιά ηλικίας 0-12 ετών. Υποστηριζόμενο από πάνω από 40 χρόνια έρευνας, το πρόγραμμα παρέχει στις οικογένειες τις δεξιότητες που χρειάζονται για να προωθήσουν την κοινωνικοσυναισθηματική μάθηση τις ακαδημαϊκές δεξιότητες των παιδιών τους.
- New Forest Parenting Package
Το πρόγραμμα New Forest Parenting είναι ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει στις δυσκολίες που παρατηρούνται στα παιδιά με ΔΕΠΥ. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει τέσσερις κύριες θεματικές ενότητες: ψυχοεκπαίδευση, σχέση γονέα-παιδιού, εκπαίδευση συμπεριφοράς (συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής ρύθμισης) και εκπαίδευση συγκέντρωσης της προσοχής.
- Behavior Management Flow Chart
To πρόγραμμα Behavior Management Flow Chart αποσκοπεί στη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών, μέσα από μια σειρά βημάτων (όπως token, ενισχυτές, παρακολούθηση προόδου κ.α.) που ακολουθούνται από τους γονείς για να τα βοηθήσουν κινητοποιηθούν, ώστε να αλλάξουν τις πράξεις και τις αλληλεπιδράσεις τους.
- Parent-Child Interaction Training
Στο PCIT, συνεργαζόμαστε με κάθε γονέα για να βελτιώσουμε τη σχέση του με το παιδί του και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά του να καθοδηγεί και να κατευθύνει αποτελεσματικά τη συμπεριφορά του παιδιού του, να θέτει όρια, να πειθαρχεί ήρεμα και να αποκαθιστά τα θετικά συναισθήματα στις αλληλεπιδράσεις τους.
- MTA Psychosocial Treatment Strategies
Η MTA (Multimodal Treatment of ADHD Study), ήταν μια μελέτη που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις κορυφαίες θεραπείες για τη ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας συμπεριφοράς, της φαρμακευτικής αγωγής και του συνδυασμού των δύο. Η μελέτη περιελάβανε σχεδόν 600 παιδιά, ηλικίας 7-9 ετών, τα οποία κατανεμήθηκαν τυχαία σε έναν από τους τέσσερις τρόπους θεραπείας:
- εντατική φαρμακευτική αγωγή μόνο,
- εντατική συμπεριφορική θεραπεία μόνο,
- συνδυασμός και των δύο.
Τα πρωτογενή αποτελέσματα της MTA, δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 1999, στο Archives of General Psychiatry. Αποδείχθηκε ότι τόσο η συνδυασμένη θεραπεία, όσο και η φαρμακευτική αγωγή ήταν σημαντικά ανώτερες από την εντατική συμπεριφορική θεραπεία, όσον αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕ ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ;
- Σε γνώση των γονέων για τα αναπτυξιακά στάδια (γενικά) και για την ανάπτυξη του παιδιού τους (ειδικά), θέτοντας προσδοκίες αναπτυξιακά κατάλληλες.
- Στη δημιουργία θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ γονέων-παιδιών.
- Στην υγιή οριοθέτηση και διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς.
- Στη προαγωγή των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού τους.
- Στη προαγωγή των γνωστικών και ακαδημαϊκών δεξιοτήτων του παιδιού τους.
ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;
- Συμπεριφοριστικές Μεθόδους για την απόκτηση υγιών συμπεριφορών, όπως θετική ενίσχυση-Ανταμοιβές-Time Out-Απόσυρση προνομίων.
- Διατήρηση ρουτίνας-Υγιή όρια-Θετικές εκφράσεις-Αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και διαχείρισης των συναισθημάτων του παιδιού-ηρεμία-ουδετερότητα.
Contact Us
Επικοινωνία
Καλέστε μας για να κλείσετε ένα ραντεβού και να ανακαλύψετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί σας να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε!
- ΠΛ. ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ 6, Πειραιάς 185 31